magyar-dal-napja

Ez évre szólóan Hévíz nyerte el a Magyar Dal Fővárosa kitüntető címet. A szeptember 14-i ünnepre e ranghoz méltón készülnek, minderről a házigazda Papp Gábor polgármester, valamint a dalünnep ötletgazdája, Presser Gábor és a rendező intézmény, a Festetics György Művelődési Központ megbízott igazgatója, Hermann Katalin tartott tájékoztatót a minap.

A felvezető programok már szeptember 12-én megkezdődnek. A Széchenyi utcai nagy parkoló az élő koncerteknek ad helyet, mintegy 5000 néző befogadását biztosítva. A városszerte zajló programok helyszínei közt szerepel a Dr. Moll Károly tér, a Festetics tér, a Dr. Schulhof sétány, a Deák tér, a Szentlélek templom, a Muzeális Gyűjtemény kiállítóhely, amely már most kuriózumként kínálja a Munkácsy kiállítást.

A megnyitón: szeptember 14-én 10 órakor a Tófürdőn Presser Gábor mond ünnepi beszédet. Hévíz, a térség oktatási intézményeinek, civil szervezeteinek, lakosságának bevonásával kíván tisztelegni a magyar dal előtt. Ezen attrakció kapcsán legalább ezer résztvevő egymás kezét fogva öleli majd körül a hévízi tavat és énekel együtt. Az eseményt élőben közvetíti a Magyar Televízió. Ezen a napon rendezik az áprilisban meghirdetett Hévízi Dalfesztivál döntőjét is. A keszthelyi hajókikötőből indul útjára a Hévíz motoros hajó, mint a Magyar Dal Hajója: fedélzetén – illeszkedve a hévízi programokhoz – a 60-as éveket idéző táncdalok elevenednek meg. További különlegesség, hogy szeptember 14-én kisbusz indul útnak a Musica Antiqua zenekarral és a Csicsergők gyermekkarral, akik elviszik a magyar dalt a partner fürdővárosok helyszíneire: Zalakarosra, Sárvárra és Bükre.

Programok zajlanak továbbá a termelői piac területén, a Fontana Moziban, alkalmanként a Dottó kisvonat zenészekkel járja körbe a várost. A magyar zenével kézen fogva jár ezúttal a Hévíz folyóirat különszáma, a két műfajt kiegészítve. Kedvező idő esetén a Hévízi-tó fölé emelkedik a Magyar Dal Hőlégballonja.

Mindennek hévízi kisugárzásaként tartanak dalünnepi rendezvényeket számos településen. A balatoni régióban Füreden, a Magyar Zenei Kulturális Alapítvány kórusok, dalkörök szereplésével rendez 3 napos programot. A szeptember 12-én induló események 14-én, a dal ünnepnapján teljesednek ki a Tagore sétányon az alapítványt képviselő Pacsai Gábor elnök és Lovay László nótaénekes szervezésével. H. Á.