Cajon, cabasa és gyöngyös maracas – ehhez hasonló különleges és egzotikus ütőhangszerek is érkeztek a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskolába egy kormányprogram támogatásának részeként.

A hatodik osztályos Lugosi Györgynek már az óvodában megtetszett a dobolás. – Az új hangszereket már kipróbáltam, és nagy élmény volt. Remekül szólnak – mondta.
A negyedikes Czibula Gréta most kezdett tanulni a zeneiskolában. – Azért az ütőhangszereket választottam, mert láttam a tévében, hogy sok zenekarban hogyan dobolnak – idézte fel a kislány. – Felszabadító, jó érzés ütni a dobot. Már alig várom, hogy az új hangszereken gyakorolhassak.

Már hetek óta próbálgatják az új hangszereket az ütős szekcióban. – Ilyen hangszereink még sohasem voltak, mint amilyeneket most kaptunk, ezért ez óriási ajándék – mondta Horváth Virág, ütőhangszereket oktató tanár, aki 14 éve tanít a zeneiskolában. – Az afrikai eredetű hangszerekből korábban mutatóban sem volt ebben a térségben, de ma már koncerteken és próbákon is használjuk ezeket. Minden gyermeket megismertettem az új hangszerekkel, amelyeken ezidáig még én sem tanítottam.

A Kodály-program keretében hárommilliárd forint jutott a zeneiskolák támogatásra. A kaposvári intézménybe nyolcmillió forint értékben tavaly októbertől folyamatosan érkeztek új ütős, vonós és rézfúvós hangszerek, és 1,2 millió forint értékben felújíthatják a meglevő zenei eszközeiket. A pénzből egy hagyományos és egy digitális zongorát is vásároltak. A projekt jövőre folytatódik, fűzte hozzá Nagy Tamás, a zeneiskola igazgatója.

A hangszerátadó ünnepségen Szita Károly, Kaposvár polgármestere, és Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket. A rendezvény vendége volt Fekete Péter, a kultúráért felelős államtitkár, akit tanácsadóként Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója kísért el. Fekete Péter emléklapokat adott át a növendékeknek, valamint feleskette őket a hangszerek tiszteletteljes, óvó, saját és mások örömére szolgáló használatára. A rendezvényen a Magyar Zenei Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke, Pacsai Gábor egy Yamaha furulyát és három hegedűt adományozott a zeneiskolának.